sağlınızı koruyon

sağlımızı nasıl korumalıyız

17.11.2015 15:15

Sağlıklı ve Dengeli Beslenelim
Sağlıklı bir kiloya sahip olmanın ilk şartı öncelikli olarak dengeli ve yeterli beslenmektir. Sebze, meyve ve lifli gıdaların tüketimine ağırlık vermeli, karbonhidrat, protein ve yağların dengeli biçimde alınmasına özen göstermeliyiz. Önemli olan farklı besinlerden küçük porsiyonlar seçmek ve yüksek miktarda yağ içeriği olan yiyeceklerden özenle kaçınmaktır.

Mümkün Olduğunca Çok Sıvı Tüketelim
Vücudumuzun ortalama % 55 'si sudan oluşur. Bu suyun bir kısmı terleme yolu , diğer kısmı ise idrar yolu ile atılır. Bundan dolayı kaybedilen suyun tekrar kazanılması gerekmektedir. Günde 8-10 bardak su veya diğer içeceklerin tüketilmesi suyun tekrar kazanılması için önemlidir..

Düzenli Egsersiz Yapalım
Uzmanlar haftada en az 3 gün düzenli spor yapmayı öneriyorlar. Günde en az 30 dakika yürüyüş, jogging, yüzme, merdiven çıkma veya diğer aktiviteleri yaparak kalp- damar sisteminin iyi ve düzenli çalışmasını sağlayabiliriz.

Sigara İçmeyelim
Akciğer kanserinin oluşması büyük ölçüde sigaradan kaynaklanmaktadır. Her geçen yıl araştırmalar daha fazla sayıda insanın sigaradan kaynaklanan akciğer kanserine yakalanıp öldüğünü ortaya koymaktadır. Bu nedenle sigara içmemeye özen göstermeli, en azından sigara tüketimimizi minimuma indirmeliyiz.

Alkol Alımını Minimuma İndirelim
Olağan dışı durumlar hariç günlük alkol alımının 30 ml 'yi aşmaması öneriliyor. Bu limit değer saf alkol için verilmektedir. Kadınlarda bu oran, ileri yaşlarda siroza yakalanma riskinin yüksek olmasından dolayı yarısı olarak belirlenmiştir.

Yeterli Uyku Uyuyalım
Günde en az 7-8 saat uyku önerilmektedir. Eğer uyuma zorluğu çekiyorsak yatarken bir bardak ılık süt içmek bizi oldukça rahatlatacaktır. Stresli ortamlarda bulunmak, kafeinli ürünleri çok tüketmek, hiç egzersiz yapmamak ve geç saatlerde yemek yemek uykuyu olumsuz etkileyen faktörlerdir.

Stresten Mümkün Oldukça Uzak Duralım
Zamanı iyi kullanmak, müzik dinlemek, masaj yaptırmak ve egzersiz yapmak stresi azaltan faktörlerdir. Hoşlandığımız konulara vakit ayırmalıyız.

Geri

Sitede ara

© 2015 Tüm Hakları Saklıdır.