sağlınızı koruyon

solunum sisteminin sağlığı

19.01.2016 14:57

Canlıların hayatlarına devam edebilmeleri için solunum çok önemli bir yaşamsal faaliyettir. Canlı bu yaşamsal faaliyetlerin devamlılığı için de enerjiye ihtiyaç duyar. İhtiyaç duyulan bu enerjiyi de besinlerden karmaktadırlar. Hücre içerisinde bu enerjileri üretimini besinlerden karşılamaktadırlar. Bu besinlerden enerjinin üretilebilmesi için ise besinlerin oksijen ile parçalanması gerekir. Hücre içerisinde bulunan besin maddelerinin oksijen gazı yardımıyla parçalanması ve enerji üretilmesine de solunum denir. Bu hayatımızın en önemli olayı solunumun bir sisteme göre gerçekleşir. Solunum sistemindeki yapı organlar; ağız, burun, yutak, gırtlak, soluk borusu, akciğer, bronş ve alveollerdir.

Bu solunum sisteminin sağlığını korumak için aşağıdaki belirttiğimiz şeylere dikkat etmeliyiz.

1-) Solunumu gerçekleştirdiğimiz yerin havasının temiz olmasına dikkat etmeliyiz.

2-) Alkol, sigara ve uyuşturucu gibi zararlı alışkanlıkların solunum sisteminde bulunan organlarına zarar verir ve solunum güçlüğüne, akciğer kanserine ve kalp krizine yol açar. Bu yüzden bu tür alışkanlıklardan uzak durmalıyız.

3-) Havalar soğuksa bu tür havalarda ağızdan değil burundan nefes alınması gerekir. Çünkü bu durum akciğerler için oldukça zararlıdır.

4-) Nefes burundan alınıp verilmelidir. Ağızdan alınan nefes ısınma, nemlenme, temizlenme aşamalarından geçmeden akciğerlerimize ulaşır.

5-) Mevsime uygun olarak giyinilmesi gerekir.

6-) Veremden korunmak için mutlaka BCG aşısı yaptırılmalıdır.

7-) Solunum yolu hastalıklarına yakalanan, örneğin grip, nezle olmuş kimselerden uzak durulmalı ve bu kişilerin eşyalarının kullanılmaması gerekir.

Geri

Sitede ara

© 2015 Tüm Hakları Saklıdır.